Patatesli Bazlama Tarifi
Patatesli Bazlama, hem kahvaltılara, hem de çay saatlerine çok yakışan bir hamur işi. Özellikle çok da doyurucu. Tadan herkes çok beğeniyor. Bence siz de en yakın zamanda denemelisiniz.
Patatesli Bazlama Tarifi İçin Malzemeler:
- 1 bardak ılık süt
- Yarım bardak ılık su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kuru instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (yaklaşık 5 bardak)
İçi İçin; - 5 tane haşlanmış patates
- 1 çorba kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı kırmızı toz biber
Patatesli Bazlama Tarifi Yapılışı:
Öncelikle patateslerimizi soyuyoruz ve 3 veya 4 parça olacak şekilde dilimliyoruz. Ardından tencereye alıyoruz ve su ilave edip, yumuşayana kadar haşlıyoruz.
Yumuşadıktan sonra suyunu süzüyoruz. İçine tuz ve kırmızı toz biberi ekleyip, güzelce ezerek hazır ediyoruz.
Şimdi de hamurumuzu yapalım. Bunun için ilk başta üç bardak unu karıştırma kabına alıyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. Kenarlardaki unların zerine maya, şeker ve tuzu serpiyoruz.
Bu sırada süt ve suyu ılıtıyoruz. Yalnız dikkat edin sıcak olmasın. Yani sadece ılınsın yeterli. Onlar hazır olunca da havuz gibi açtığımız orta kısma döküyoruz. Sonrasında yanlardan un ala ala yoğurmaya başlıyoruz.
Yanlardaki un bitince azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olana kadar un ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz. Yani klasik kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı.
Hamurumuz hazır olduktan sonra mandalinadan biraz daha büyük bezeler alıyoruz ve yuvarlayıp, un serptiğimiz tepsiye diziyoruz. Hemen üzerlerini bir bezle örtüyoruz ve yaklaşık 30-35 dakika mayalanması için bekletiyoruz.
Bu sırada yaptığımız iç harcını da hamurlarımızın sayısında parçalar alıp, yuvarlayarak hazır ediyoruz.
Mayalandırma işlemi bitince ilk bezeyi alıyoruz ve tezgahı hafif unlayarak, yaklaşık bir avuç içi boyutunda açıyoruz. Tam ortasına iç harçtan yaptığımız toplardan koyuyoruz ve kenarlardan ortaya toplatarak kapatıyoruz. Hemen ters çeviriyoruz. Yani kapattığımız kısım alta gelecek şekilde ters çeviriyoruz. Bu şekilde tüm bezelerimizi hazır ediyoruz.
Sonrasında hepsini tek tek tezgaha alarak, merdane yardımı ile, yaklaşık bir pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Tabi ki arada bir tezgahımızı unlamayı unutmuyoruz.
Hepsi bitince yapışmaz tavamızı kısık ateşe koyup, ısıtıyoruz. Ardından bazlamalarımızı tek tek, arkalı önlü kızarana kadar pişiriyoruz. Pişenlerin bir tarafına tereyağı sürüp, servis tabağına alıyoruz. Yani yağlı kısmı üste gelecek şekilde üst üste servis tabağına diziyoruz.
Hepsi piştikten sonra da servise sunuyoruz. Afiyet olsun.
Bu arada sizlere çay saatleri ve kahvaltılarınız için bir lezzet daha önermek isterim. Yeni paylaştığım Sakallı Sandviç tarifini de mutlaka denemelisiniz. Hem çok lezzetli, hem de sunumu çok şık oluyor. Aynı pastanelerden aldıklarınızın tadında bir sandviç yapmış oluyorsunuz.