Salatalık Turşusu Tarifi
Salatalık Turşusu Tarifi
Turşu dendiğinde, ilk aklıma gelen her zaman salatalık turşusu olmuştur. Ben küçükken anneannem sıklıkla yaprdı ve bizler de zevkle yerdik. Şimdi ben de evimde yazdan mutlaka kurup, yapıyorum. Gerçekten kışın afiyetle kütür kütür yiyoruz. Özellikle de bakliyat yemekleri ile harika oluyor. Hatta ben oturduğum yerde bile elime alıp, yiyebiliyorum. Umarım dener ve sizlerde bizim gibi artık her yaz hazırlığınızı yaparsınız. Kolay gelsin ve afiyet olsun.
MALZEMELERİ:
3 kg. kornişon salatalık
1 baş sarımsak
Yarım demet maydanoz
2 bardak üzüm sirkesi
6 çorba kaşığı uz (iri)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 çorba kaşığı nohut
8,5 bardak oda sıcaklığında su
YAPILIŞI:
YAPILIŞI:
Öncelikle salatalıklarımızı güzelce yıkıyoruz. Ardından birkaç yerinden iğne yardımı ile deliyoruz. Maydanozumuzu da güzelce yıkıyoruz.
Tek bir kavanozda olsun istiyorsanız. Beş kg. kavanoz tam geliyor. Küçük küçük kavanozlara da ayırarak yapabilirsiniz.
Salatalıklarımızı kavanoza dolduruyoruz. Sarımsaklarımızı ayıklayarak ilave ediyoruz. Nohutlarımızı da yıkayarak katıyoruz.
Limon tuzunu ilave ediyoruz. En üste maydanozumuzu doğramadan koyuyoruz. Bir kapta su, sirke ve tuzu karıştırıyoruz.
Kavanozun tamamını bu suyla dolduruyoruz. Su az gelirse yarım bardak daha ilave edebilirsiniz.
Kapağını kapatıyoruz ve güneş görmeyen, serin bir yerde yaklaşık 15 gün bekletiyoruz.