Tereyağlı Poğaça Tarifi

Tereyağlı Poğaça Tarifi
Tereyağını hamurişlerinde pek kullanmazdım. Ama bu lezzetli poğaçaları bir arkadaşımda yediğimde fikrim tamamen değişti… Gerçekten margarine göre çok daha lezzetli oluyor. Yapıp, sunduğum herkes de çok severek yedi… Artık her zaman olmasa da sık sık poğaçalarımda tereyağı kullanıyorum. Sizler de mutlaka denemelisiniz. Hepinize kolay gelsin.
MALZEMELERİ:
Yarım bardak sıvı yağ
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yarım bardak süt
Yarım bardak yoğurt
2 tane yumurta (birinin tamamı, diğerinin sadece beyazı hamurun içine konacak. Ayrılan sarı sa üzerlerine sürülecek)
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı toz şeker
Alabildiğince un
İÇİ İÇİN:
Beyaz peynir veya lor
ÜZERİNE:
Ayırdığımız yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Büyük bir kaba iki bardak kadar un koyuyoruz ve içine, tuz, şeker ve mayamızı koyup, bir güzel harmanlıyoruz. Daha sonra ortasını açıyoruz.
Ortasına bir yumurtanın tamamını, diğerinin beyazını, süt, yoğurt ve sıvı yağı koyup kendi aralarında karıştırıyoruz.
Daha sonra kenarlardaki karışımdan azar azar alarak yoğurmaya başlıyoruz. Kenarlardaki malzeme bittiğinde yine azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında , ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
Daha sonra hamurumuzu kap içinde yuvarlıyoruz ve kabın üzerini streç film ile kapatarak, bir saat hamurumuzu mayalandırıyoruz.
Bir saat sonunda tereyağımızı ufak ufak bölüp, içine atıyoruz ve bir kez daha iyice yedirene kadar yoğuruyoruz. Diğer tarafta peynimizi güzelce eziyoruz.
Hamurumuzdan bezeler koparıyoruz ve elimizin içinde açıp, içine peynir koyuyoruz. Kenarlarını toplatarak yuvarlak poğaçalarımızı yapıyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize birleştirdiğimiz yerleri alta gelecek şekilde diziyoruz. Bu şekilde de tepsi içinde on beş dakika mayalanmasını sağlıyoruz.
Daha sonra üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz ve 200 derecede ısıttığımız fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
Pişirirken kontrollü olun. Süre vermek istemiyorum. Her fırın farklı pişiriyor. Oyüzden dediğim gibi kontrollü olun ama fırın kapağını da sürekli açmayın.