Ev Tarhanası Tarifi
Ev Tarhanası Tarifi
Küçükken pazar sabahları, evde yapılmış mis gibi tarhana kokusuna uyanırdım. Çünkü babam sabah tarhana içmeyi çok severdi… Annemde her sene mutlaka yazdan tarhanamızı hazırlardı… Ben de onunla yapım aşamasında bulunur ve zevkle yardım ederdim. Şimdi ben de kendi evimde her sene olmasa da yapmaya çalışıyorum. Çünkü tarhana gerçekten çok sağlıklı bir çorba… Bizim tarhana tarifimiz Trakya usulü… Umarım dener ve beğenirsiniz. Bu kadar malzeme ile yaklaşık 7-7,5 kg tarhananız oluyor.
MALZEMELERİ:
2 kg. etli kırmızı biber
2 kg. etli domates
2 kg. kuru soğan
1 kg. süzme yoğurt
500 gr. domates salçası
150 gr. kadar ekmek hamuru
2 çorba kaşığı tuz
6 kg. un
İsteğe bağlı 30 gr. kuru nane (şart değil.)
YAPILIŞI:
Öncelikle biberlerimizin tohum kısımlarını alıyoruz ve büyük parçalar halinde doğruyoruz. Domateslerimizi de yıkadıktan sonra büyük büyük dilimliyoruz. Soğanımızı soyup, onları da dilimliyoruz.
Bir tencereye hepsini alıyoruz. Domatesin suyu ile pişmeye bırakıyoruz. Ayriyetten su koymuyoruz. Sebzelerimiz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra blendır ile püre haline getiriyoruz.
Büyük bir kaba unumuzu koyuyoruz. Ortasını açıyoruz. Pişirdiğimiz ve püre yaptığımız sebzeleri koyuyoruz. Daha sonra salçamızı ilave ediyoruz. Süzme yoğurdumuzu katıyoruz.
Tuzunu ilave ediyoruz. Kullanıyorsak naneyi ekliyoruz. Daha sonra ekmek hamurumuzu da koyuyoruz. Güzelce hepsini yoğuruyoruz. Elimize yapışır kıvamda olacak, korkmayın.
Daha sonra hamurumuzu bir bez torbaya koyuyoruz. Bunun için evde kullanmadığınız çarşafınızı kullanabilirsiniz. Ağzını iyice bağlıyoruz.
Evde serin bir yere koyuyoruz ve ara sıra torbayı üstten yumruklar gibi yoğuruyoruz. JKoyduğumuz yer güneş görmesin.
Bu şekilde beş gün boyunca aynı işlemi yapıyoruz. Beşinci gün, yine güneş görmeyen bir alana temiz bir çarşaf yayıyoruz ve tarhana hamurumuzdan küçük parçalar koparıp, bu çarşafa yayıyoruz.
Yedi gün parçaları çevire çevire kurutuyoruz. Daha sonra önce ellerimizle ufalıyoruz. Daha sonra da evde kevgir varsa kevgirden geçiriyoruz. Ben iki kere kevgirden geçiriyorum. Çok daha güzel oluyor. Dilerseniz daha koay olması açısından rondodan da geçirebilirsiniz.
Kevgirden veya rondodan geçirdikten sonra tekrar çarşafa serip, iyice un gibi dökülene kadar kurutmaya devam ediyoruz.
Tarhanamız iyice kuruduktan sonra yine bez bir torbaya koyuyoruz ve serin bir yerde saklıyoruz.