Yılbaşı Menüsü 1
Yılbaşı Menüsü 1
Evet yılbaşına az kaldı… Bu durumda lezzetli bir sofra kurma hayalleri başladı… Bu yüzden sizlere yardımcı olmak için birkaç menü hazırladım. İşte onlardan ilki… Tabi ki yaparken yanınızda yardımcı biri olursa daha iyi olur. Umarım beğenir ve sevdiklerinize sunarsınız. Bu menü de; Sütlü Havuç Çorbası, Paçanga Böreği, Zeytinyağlı Barbunya, Rus Salatası, Çoban Salatası, Mamzana (Trakya yöresine ait patlıcan salatası), İç Pilavlı Hindi Dolması ve Balkabağı Tatlısı var. İnşallah sizlere o özel akşam için bir yardımım dokunur.
Evet ilk olarak bu akşamı tabiki çorba ile açalım dedim. Ve lezzetli aynı zamanda hafif bir çorba ile başlamak istedim. İçinde süt olmasından dolayı da midenizi oldukça rahatlatacak.
Sütlü Havuç Çorbası Tarifi
MALZEMELERİ:
3 tane havuç
2 yemek kaşığı un
1 bardak süt
Tuz
Sıvıyağ
Su
Bir tutam dereotu
YAPILIŞI:
öncelikle havuçlarımızı soyup, rendeliyoruz. Ardından tenceremizin içine sıvıyağımızı koyuyoruz. Yağdan sonra havuçlarımızı ekliyoruz. Orta ateşte kavurmaya başlıyoruz. Daha sonra unu ekliyoruz ve sürekli olarak karıştırıyoruz. Onların üzerine soğuk süt ve su koyuyoruz.
Kıvamını kendi zevkimize göre ayalıyoruz. Bu arada sürekli karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Çırpma teliyle karıştırırsak çok daha iyi olacaktır. Tuzunu da kattıktan sonra kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra birkaç dakika kısık ateşte pişiriyoruz.
Dilerseniz rondodan geçirerek dilerseniz de bu şekilde üzerine dereotu serperek servise sunuyoruz.
İkinci olarak güzel ve pratik bir börek
Paçanga Böreği Tarifi
MALZEMELERİ:
3 tane yufka
200 gr. Kaşar peyniri
2 tane yeşil biber
2 tane domates
200 gr. Pastırma
Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Öncelikle içi için malzemelerimizi hazırlamakla başlayalım. Biberlerimizin tohum kısımlarını alıp, incecik doğruyoruz. Domateslerimizin kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğruyoruz. Kaşar peynirimizi rendeliyoruz. Pastırmalarımızın çemenlerini alıyoruz.
Ve onları da ince ince doğruyoruz. Bu malzemelerin hepsini bir kapta güzelce harmanlıyoruz. Yufkalarımızı üst üste koyuyoruz ve sekiz parçaya bölüyoruz. Ardından parçaları kenara alıyoruz ve bir parçayı alıyoruz geniş kısmına harcımızdan koyup, sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.
Yalnız daha bol olacak tabiki. Bütün parçalar bitince sıvıyağ da kızartıyoruz. Daha sonra havlu kağıt üzerine çıkarıyoruz ki yağı fazla yağı gitsin.
Salata Olarak
Çoban Salatası Tarifi
MALZEMELERİ:
4 tane domates
3 tane salatalık
1 tane büyük boy soğan
2 tane sivri biber
1 tane limon
Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Malzemelerimizi güzelce yıkayıp, süzüyoruz. Hatta sirkeli suda biraz bekletelim ki iyice temzilensin. Süzüp, kuruladıktan sonra domateslerimizi küçük küpler halinde doğruyoruz.
Biberlerimizin tohumlarını alıp, ufak ufak doğruyoruz. Salatalıklarımızın kabuklarını soyuyoruz ve ufak küpler halinde doğruyoruz.
Maydanozumuzu incecik kıyıyoruz. Ardından karıştırma kabına hepsini alıyoruz. Zeytinyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Tuzunu da kattıktan sonra hepsini harmanlıyoruz. Servis tabağına alıp, servise sunuyoruz.
Gelelim mezelerimize
Zeytinyağlı Barbunya Tarifi
MALZEMELERİ:
Yarım kg. Barbunya
1 tane soğan
2 tane havuç
1 tane büyük boy patates
Zeytinyağı
2 çorba kaşığı salça
2 tane küp şeker
3 diş sarımsak
Tuz
YAPILIŞI:
Buzlukta hazır bulundurduğumuz barbunyalarımızı so koyduğumuz tenceremize alıyoruz ve haşlanmaları için ocağa koyuyoruz. Fazla haşlamayın ki diğer tarafta pişerken dağılmasın. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayalım. Soğanımızı yemeklik doğruyoruz. Havuçlarımızı soyuyruz ve ufak küpler halinde doğruyoruz. Patatesimizi soyuyoruz onu da ufak küpler halinde doğruyoruz ve kararmaması için su içine koyuyoruz. Barbunyalarımız haşlandıktan sonra süzüp, suyunu atıyoruz.
Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Ardından soğanlarımızı atıp, kavurmaya başlıyoruz. Çok geçmeden salçasını ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra patatesimizi ekliyoruz. Bu şekilde kavurmaya devam ediyoruz. Havuçlarımızı da ekleyip, işlemimizi sürdürüyoruz. Sarımsaklarımızı bütün olarak soyup, atıyoruz. Dilerseniz doğrayabilirsiniz de.
Daha sonra bir bardak sıcak suyu koyuyoruz. Tuzunu ve şekerini ilave ediyoruz. Birkaç dakika havuç ve patatesin yumuşamasını bekliyoruz. Tabiki çok fazla yumuşatmayın. Daha sonra barbunyalarını ilave edip, sıcak su ile kıvamını ayarlıyoruz. Önce harlı ateşte daha sonra da kısık ateşte sebzelerimiz yuuşayana kadar pişiriyoruz.
Diğer bir mezemiz
Rus Salatası Tarifi
MALZEMELERİ:
250 gr. Bezelye
3 tane patates
3 tane havuç
10 tane kornişon turşu
Mayonez
Tuz
YAPILIŞI:
Öncelikle sebzelerimizi doğrayalım. Havuçlarımızı soyuyoruz ve ufak küpler halinde doğruyoruz. Patateslerimizi de soyup, aynı şekilde ufak küpler halinde doğruyoruz. Daha sonra ayrı ayrı tencerelerde haşlamaya başlıyoruz.
Bezelyelerimizi dondurucudan çıkardıysak onları da başka bir tencerede haşlıyoruz. Havuç ve patateslerimze haşlanırken biraz tuz atabiliriz. Sebzlerimiz haşlandıktan sonra süzüyoruz ve bir kaba alıyoruz. Kornişon turşuları küp küp doğruyoruz.
Sebzeler soğuduktan sonra kornişonlarla beraber üzerlerine mayonezimizi koyuyoruz. Tuzunu da katıp, kıvamını kendimize göre ayarlayarak hepsini harmanlıyoruz. Servis tabağına alıp, servise sunuyoruz.
Ve üçüncü mezemiz
Mamzana Tarifi
MALZEMELERİ:
3 tane top patlıcan
2 tane domates
2 tane sivri biber
3 diş sarımsak
Maydanoz
Zeytinyağı
1 tane limon suyu
Tuz
YAPILIŞI:
Öncelikle patlıcanlarımızı ocağımızın üzerinde közlüyoruz. Her tarafları güzelce közlendikten sonra bir poşete koyup, ağzını bağlıyoruz. Bu şekilde daha kolay soyulacak… Ardından domates ve biberlerimizi de közlüyoruz. Onların da rahat soyulabilmeleri için poşete koyup, ağzınıı bağlıyoruz.
Daha sonra patlıcanlarımızı soyuyoruz ve tahta üzerinde bıçak yardımıyla incecik kıyıyoruz. Onları karıştırma kabına alıyoruz. Ardından domateslerimizi de soyup, incecik kıyıyoruz. Biberlerimize de aynı işlemi uyguluyoruz. Sarımsaklarımızı da incecik doğrayıp, içlerine ekliyoruz.
Hepsini birden karıştırma kabında harmanlıyoruz. Ardından zeytinyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Tuzunu da katıp, karıştırıyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ile süsleyip, servise sunuyoruz.
Tabiki de Ana yemeksiz olmaz. Bu güne yakışan
İç Pilavlı Hindi Dolma Tarifi
MALZEMELERİ:
1 tane bütün hindi (temizletilmiş)
Hindinin ciğeri (kuşbaşı doğranmış)
5 bardak pilavlık pirinç
1 tane soğan
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
Sıvıyağ
Tuz
Yeni bahar
Karabiber
Hindinin haşlama suyu
YAPILIŞI:
Öncelikle hindimizi ocakta tütsülüyoruz ve bol su konmuş geniş bir tencereye haşlanması için koyuyoruz. Yaklaşık iki saat kadar haşlanmalı. Arada bir suyunu kontrol ederek ekleme yapabilirsiniz. Haşlandıktan sonra hindimizi tepsiye alıyoruz. Suyunu atmıyoruz. Pilavımıza lazım olacak. Gelelim iç pilava, öncelikle pirinçlerimizi altından temiz su akana kadar yıkıyoruz.
Tenceremizin içine yağımızı koyuyoruz. Ardından yemeklik doğradığımız soğanımızı ilave ediyoruz. Fıstığımızı ve yıkadığımız kuş üzümümüzü katıyoruz. Hepsini beraber kavuruyoruz. Ardından pirincimizi ilave ediyoruz. Bu şekilde de kavuruyoruz. Bu arada başka bir tavada da ciğerleri az yağda kavuruyoruz. Kavrulan ciğerleri de pirince ekledikten sonra hindi suyunu ilave edip, tuzunu ve baharatlarını katıyoruz. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Çok fazla yumuşak olmasın. Çünkü hindinin için de de pişecek.
Pişen pilavımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra hindimizin içine dolduruyoruz. Ardından iğne iplikle hindimizi dikiyoruz. Tepsiye aldığımız hindimizi 200 derecede ısıtılmış fırında güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
Akşamın sonu tatlısız olmaz.
Balkabağı Tatlısı Tarifi
MALZEMELERİ:
2 kg. Bal kabağı
1,5-2 bardak toz şeker
1 bardak ceviz içi (dövülmüş)
YAPILIŞI:
En zor kısımdan başlıyoruz. Kabağımızı dilimlemek :). Kabağımızı ince ince dilimliyoruz. Ardından soyuyoruz ve ortadaki çekirdeklerini alıyoruz. Ardından güzelce yıkıyoruz. İstediğimiz kalınlıkta ve genişlikte doğruyoruz. Büyük bir tencere alıyoruz.
Kabakları diziyoruz. Şekeri aralarına serpiyoruz. Yani bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde tüm kabağımızı bitiriyoruz. Kapağını kapatarak 3 saat kadar bu şekilde bekletiyoruz. Akşamdan olsa çok daha iyi olur tabiki… Kendi kendine suyunu salacaktır.
Bu suyla braber orta ateşli ocağıma alıp, kabakarımız güzelce yumuşayana kadar pişiriyoruz. Servis yaparken üzerine çekilmiş ceviz içi serpip servise sunuyoruz.