Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi Tarifi
Yarın Allah’ın izni ile ramazanın ilk günü… Ailenize enfes yemeklerin yanında kendi yaptığınız pideyi sunmaya ne dersiniz? Yapılışı zor değil önemli olan hamurun güzel mayalanması… Ben yapamam deyip, bakmamazlık etmeyin. Emin olun yaptığınıza siz bile şaşıracaksınız. Ben Ramazanlarda sık sık yapıyorum. Çocuklar bayılıyor. Bu enfes pidenin yanına sizin için bir de menü hazırladım İftar Menüsü 1 … İsmin üzerine tıklarsanız menüye ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı ramazanlar dilerim.
MALZEMELERİ:
HAZIRLADIĞIMIZ HAMURA ŞEKİL VERMEK İÇİN:
6 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı un
HAMURUMUZ İÇİN:
2 bardak ılık süt
25 gr. yaş maya (1 paket)
Yarım bardak ılık su
1 çay bardağından çeyrek eksik sıvı yağ
1 çorba kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
5,5-6 bardak un (hamur yumuşak olacak.)
ÜZERİNE:
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tane yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı süt
Susam
Çörekotu
YAPILIŞI:
Öncelikle hamurumuzu şekillendirirken kullanacağımız un ve su karışımını hazırlıyoruz. Sıvı olması gerekiyor gerekirse su ilavesi yapıyoruz.
Gelelim hamura, büyük ve derin bir kaba ılık süt ve şekeri koyuyoruz. Ilık derken parmağımızı yakmayacak kadar ılık olmalı… Mayayı da atıp, karıştırarak eritiyoruz. Daha sonra ılık suyu, sıvı yağı, tuzu koyup, harmanlıyoruz. Ununu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Genellikle 5,5 bardak kafi geliyor. Yumuşak olacak ama ele de yapışmayacak… Hazırladığımız hamuru yaklaşık olarak 40-45 dakika mayalanması için bekletiyoruz.
Hamurumuzu iki veya üç barçaya bölüyoruz. Tezgahımıza un serpip, hamurumuzu ellerimizle yuvarlak olarak açıyoruz. Ellerimizi de unlamayı ihmal etmiyoruz.
Fırın tepsimizi yağlıyoruz ve açtığımız pidemizi içine koyuyoruz. İlk başta hazırladığımız unlu sulu karışıma ellerimizi batırıyoruz ve önce pidemizin kenarlarını bastırıyoruz. Her seferinde elimizi bu şekilde ıslatıyoruz ve ortalarına da baklava veya kare şeklini veriyoruz.
Bu şekilde yarım saat daha mayalanmasını bekliyoruz. Bu arada üzeri için sıvı yağ, yumurta sarısı, süt ve yoğurdu çırpıyoruz.
Tepside mayalanmış pidemizin şekillerini tekrardan belirginleştirdikten sonra (tabi ki unlu sulu karışıma elleri bulayarak) şekil verdiğimiz kısımlara çatalla delikler açıyoruz. Sosumuzu üzerine güzelce sürdükten sonra susam ve çörek otunu serpiyoruz.
Fırınımızı 200 derecede ısıtıyoruz ve pidemizin üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.